xboxarea.com: Czy współczesne gry są faktycznie gorsze od tych starszych? - xboxarea.com

Skocz do zawartości

Forumowa czasówka Forzy 4.

Weź udział i Ty!

Zapisz się | Wyniki | Dyskusja
Obecny Event: Trasa: Infineon Raceway Long Course
Auto: 2009 Lotus Evora Type 124 Endurance Race Car
Termin nadsyłania czasów: 13.05.2012 23:59:59
Oficjalny serwer XboxArea.com
Przy współpracy z Heavy Burgers
Wstąp w nasze szeregi i zagwarantuj miejsce VIP.

Więcej szczegółów znajdziesz w tym temacie.
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Czy współczesne gry są faktycznie gorsze od tych starszych?

#1 Użytkownik jest zalogowany   Medyk 

• Grupa Moderator
  • Postów 6883
  • Rejestracja 13-wrzesień 08
  • Lubię grać w:FPP
  • GamerTag:MEDYKYDEM
  • GG:11235501

Napisano 01 luty 2012 - 20:28

Temat rzeka. Co trochę widać co nieco na ten temat i opinie są podzielone. Ja jednak po dłuższym graniu na konsoli Xbox 360 wyrobiłem już sobie swoje zdanie na ten temat.
Zacznę może od tego, że niezwykle miło wspominam czasy, kiedy zagrywałem się jeszcze na Pegazusie. Szło się na targ, kupowało za parę złotych kartridż z nowymi grami, wracało do domu i...odpływało totalnie! Można było grać całą noc, wstać po pięciu godzinach snu i nawalać cały dzień. I się nie nudziło... Coś w tym było, była magia, było szczęście samo w sobie :) Czy faktycznie wtedy gry były tak dobre? I tak i nie. Gry (jak na tamte czasy) były prześwietne. Ale obecnie dochodzę do wniosku, że nasz rynek elektroniczny poszedł do przodu. Gry są coraz bardziej rozbudowane, mają coraz lepszą oprawę audiowizualną, są znacznie bardziej rozbudowane fabularnie od swoich starszych tytułów. Czyli wszystko się poprawiło, ale obecnie gry nie cieszą tak jak kiedyś? Oczywiście, że nie!

Dołączona grafika

Prawda jest taka, że obecnie tęsknimy za czasami, kiedy naszym największym zmartwieniem było odrabianie lekcji czy to, że trzeba na 22 godzinę wrócić do domu. Obecnie nie mam już tyle czasu co kiedyś. Odpada więc granie dzień w dzień po kilkanaście godzin. Odpada również zarywanie nocek, wstawanie z rana i zarywanie dnia :D Gry kiedyś były świetne, dawały dużo rozrywki, ale twierdzenie, że wtedy gry były lepsze od obecnych jest przesadą. To jest tak jak z osobami, które przeżyły komunizm. Od niektórych nadal słychać "chętnie wróciłbym do komuny". Ci ludzie nie tęsknią za komuną, ci ludzie tęsknią za czasami młodości, beztroski. Już obecnie mam konsolę jakieś 3,5 roku. Już zaczynam wspominać miło czasy, kiedy zagrywałem się ostro w GTA IV. Miło wspominam to, że wtedy spędziłem przy tej grze ponad 9 godzin przy jednej sesji. Im dalej, tym coraz milej wspominam każdą grę, która przewinęła się przez moje ręce. Tuż przed kupnem Xboxa grałem na PS 2. Timesplitter, którego wtedy katowałem był nieziemski. Tak samo nieziemski jak kiedyś Mario, Tanks 1990 czy słynna Contra. Tęsknię po prostu za czasami, kiedy beztroska wręcz mnie otaczała. Im człowiek starszy tym coraz milej wspomina to co zostawił za sobą...

Dołączona grafika

Gry obecnie są naprawdę świetne. Robią nie tylko wrażenie pod względem oprawy graficznej, ale niektóre gry są wręcz powalające pod względem gameplay'u. Za taki przykład mógłbym podać UT III, Far Cry 2 czy Skyrim. Dawniej ostro zagrywałem się w dwie gry - GTA San Andreas oraz Gothic 2: Noc Kruka. Do tej pory uważałem, że te dwie gry są znakiem tego, że już nie robi się tak genialnych gier. I nadszedł w końcu czas na to, żeby powiedzieć "myliłem się". Jak wspomnę jak zagrywałem się w FC 2, GTA IV czy Skryrim to wiem, że obecnie również wychodzą świetne gry. Gry które za 5 lat będę tak samo dobrze wspominał jak gry z mojego dzieciństwa, gry z Pegazusa. Czasu w życiu jest coraz mniej, ale kiedy w końcu uda się znaleźć trochę więcej wolnego i odpalić współczesny tytuł to znów wraca magia jak za starych czasów. Wtedy było po prostu lepiej i to wpływa na nasze spostrzeganie. Nie myślałeś co będzie jutro, nie martwiłeś się o pracę, o zarobki, o spłatę rachunków. Twoim największym zmartwieniem było tylko to, że trzeba jutro rano wstać do szkoły. Teraz życie lubi kopać po tyłku, ale kiedy minie parę lat to będziesz wspominał tylko te dobre chwile. Przyjdzie jeszcze moment, że gdzieś zobaczysz wysłużoną konsolę Xbox 360 na Allegro i z łezką w oku wspomnisz w jakie to gry się zagrywałeś ;)
Identycznie jest ze starszymi tytułami. Za przykład podam Gothic 2:Noc Kruka. Grałem godzinami, nocami, dniami. Oderwać się nie mogłem. Tęskniłem za grami takiej klasy jak Gothic. Ale przyszedł czas i otrzymałem coś co jest tak samo dobre, jak wymieniona powyżej gra. Tą grą obecnie jest Skryrim. Epicka gra, świat realny znikał po prostu po odpaleniu najnowszego TESa.

Dołączona grafika

Jest jeszcze jedna rzecz, która sprawia, że uważamy, że obecne gry są znacznie gorsze od starszych tytułów. Nie oszukujmy się, ale obecnie gry robione są masowo. Aby się sprzedały. Wpływa to przecież na jakość produktu. Kiedyś nie było tylu tytułów do ogrania. Jak się kupiło jeden kartridż, który miał 5 gier w jednej (pamiętacie Złotą Piątkę?) czy pożyczyło od kolegi jakąś piracką grę na komputer to zagrywało się w to ile się dało. Nie mieliśmy tak olbrzymiego wyboru jeśli chodzi o gry i przez to bardziej docenialiśmy to co mamy. Jednak obecne nadal wychodzą wspaniałe perełki, które już za kilka lat będziemy wspominać bardzo miło. Dowodem na to, że obecne gry nie są wcale gorsze od innych jest nasz osobisty ranking gier. Na pewno w takim rankingu umieszczamy gry, które wyszły nie później jak pięć lat temu. Gdyby faktycznie stare gry były tak genialne, to nie gralibyśmy w nowe tytuły i nie dawalibyśmy ich do naszego rankingu najlepszych gier wszechczasów. Jeśli uważasz inaczej to znaczy, że jeszcze nie trafiłeś na tytuł, który naprawdę podejdzie pod Twoje wymagania. A biblioteka obecnych gier jest ogromna, więc jest w czym wybierać ;)
2

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Seba1964pl 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 469
  • Rejestracja 28-grudzień 10
  • GamerTag:BastianJuniorPL
  • GG:37630979

Napisano 01 luty 2012 - 20:43

Bardzo ciekawe.
Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   brzana 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 1618
  • Rejestracja 04-lipiec 09
  • GG:1785056

Napisano 02 luty 2012 - 06:57

..."kiedy już nie cieszy świat zabawek mechanicznych" cytat z piosenki idealnie tutaj pasuje

Użytkownik brzana edytował ten post 02 luty 2012 - 06:58

Dołączona grafika
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   ForAce 

• Grupa Administrator
  • Postów 7515
  • Rejestracja 16-lipiec 09
  • Lubię grać w:RPG
  • GamerTag:For4ce

Napisano 02 luty 2012 - 07:31

Tam naszła mnie jedna myśl. Dlaczego gry nas bardziej jarały? Może dlatego, że do końca sami nie wiedzieliśmy czego się spodziewać? Nie znaliśmy tego postępu. Twórcy zaskakiwali czesto różnymi rzeczami. A teraz? Wiele schematów jest powtarzanych. Czy te strzelanki we współczesnych czasach nie są na jedno kopyto? Taki bulletstorm był genialny! Coś nowego, świeżego. Jak skończył widzimy. Heh. Twórcy boją się ryzykować. Gry kosztują. Duuużo. Chcecie dawnych czasów przejrzyjcie xbla. Np. Super meat boy. Uuu tejgry nie zaomne
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   DJDIDO88 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 512
  • Rejestracja 29-styczeń 12
  • GamerTag:DJDIDO88

Napisano 03 luty 2012 - 00:15

heh pamiętam jak by to było wczoraj jak się po nocach skradało z kuzynem do pokoju z TV i pegazusem, aby pograć chodź chwilkę w Contre, Tank, Mario, F1, czy Bombermanaa.
Naoglądało się filmów z Rambo to aż palce się pociły na padach przy Contrze ;)
Następnie nadeszła w moim życiu era z PC i wtedy Duke Nuken, Half Life, Heroes, Need For Speed.
Kuzyn zakupił pierwsze Play Station, grając u niego w Drivera nie mogłem się oderwać.
Uzbierało się kolejne oszczędności i nowy PC i kolejna porcja dobrych gier takich jak Medal of Honor 1 + dodatki, GTA 3 (show na podwórku,otwarte miasto, możliwość przejeżdżania pieszych itp.), Max Payne, Fifa, Call of Duty, Project IGI & IGI 2, Worms (ile to się człowiek uśmiał przy hasełkach robaków)
Kupiło się kolejnego kompa było kilka dobrych tułów jak Max Payne 2, Half-Life 2, GTA Vice City & San Andreas, Mafia (tą grę wspominam do dzisiaj i z miła chęcią do niej wracam), NFS Undengound (tuning samochodów, neony, spoilery, felgi, malunki na samochodzie, jednym słowem wielki SHOW), następnie Undenground 2 (otwarty świat)
Nadszedł czas na Xboxa 360 i tak pozostało do teraz, od tego momentu jakość gier patrząc w tył skoczyła daleko do przodu. Ale i tak stare hity grywając nawet i teraz sprawiają tle samo frajdy co za dawnych czasów. Wydaje mi się, że coraz to nowsze i unowocześniane gry nie dają już takiej zabawy jak kiedyś. Czy to kwestia znudzenia tymi grami czy brak tego czegoś co było dawniej, czy potrzeba pozyskania czegoś czego jeszcze nie było?
W gry które rzadko się ukazują i pokazują coś nowego odnoszą zazwyczaj sukces, taki Dead Space, GOW, Crysis, Splinter Cell, Hitman, Mortal Kombat, Forza Motorsport. Można wymieniać i wymieniać, bo te tytuły nie ukazują się co roku tylko raz na 2-3 lata. Dajmy takiego NFS, z roku na rok coraz gorzej, COD cały czas praktycznie to samo tylko inna fabuła i inne tryby do multi.

Użytkownik DJDIDO88 edytował ten post 03 luty 2012 - 00:23

Dołączona grafika

DAJ PLUSIKA (+) NIE BĄDŹ ŻYŁA!
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Maka 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 250
  • Rejestracja 09-luty 11
  • Lubię grać w:Muzyczne
  • GamerTag:Maka POL
  • GG:8454307

Napisano 05 luty 2012 - 12:58

Uwazam, ze gry sa obecnie lepsze od poprzednich. Doczekalismy sie czasow, gdzie mamy DLC, lepsze osiagi w zakresie grafiki i fizyki, wiekszy rynek, a co za tym idzie takze wieksza ilosc gier i pomyslow. Wieksza jest konkurencja, wieksze sa dla nas mozliwosci. Wraz z doswiadczeniem i rozrastaniem sie studiow mozemy doczekac sie ciekawych kontunuacji, jak i nietuzinkowych pomyslow. Imprezy robia sie coraz wieksze, mamy granie online w miare stabilny i latwodostepny sposob. Gry... one wydawac sie moge gorsze, ale to tylko dla tego, ze ludzie maja tendencje do idealizowania przeszlosci. Niewiele jest pomyslow, ktore sa ze starych, ale jeszcze do dzis daja rade. Zwiekszyl sie tez sredni wiek gracza, przez co gry staja sie bardziej dojrzale. Uwazam, ze to najlepsza generacja jaka kiedykolwiek mielismy.
Dołączona grafika
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Sarkon 

• Grupa Administrator
  • Postów 4360
  • Rejestracja 12-wrzesień 08
  • Lubię grać w:RPG
  • GamerTag:SarkonPL
  • GG:2816488

Napisano 06 luty 2012 - 19:09

W większości oczywiście zgadzam się z Medykiem, gdyż poruszył najważniejsze kwestie głównego wątku.

Trzeba też pamiętać o przedziale wiekowym osób które czytały lub będą czytały ten felieton.

Ja jako osoba która ma na karku 27 wiosen, urodziłem się w 1985 roku. W roku 1990-1991 byłem w pełni świadomy tego w co gram (commodore 64, Atari, Amiga 600). Potem nadszedł Pentium 100 (1995-1996). No i potem kolejne PC oraz konsole. Ale nie o tym chce gadać. Chcę gadać o tym, że w zależności od tego ile mamy lat, inaczej będziemy patrzeć na perspektywę growego rynku. Ja śledziłem rynek od 1993 roku. Byłem świadkiem przesiadek z dużych dyskietek, na małe dyskietki aż wreszcie na CD. Byłem świadkiem jak powstawał internet w Polsce oraz wielu innych wspaniałych momentów. Byłem też świadkiem ważnej sprawy: widziałem jak tworzone są nowe gatunki gier. Przed 1993 rokiem nie było Tomb Raidera czy Quake'a. Nie było prawdziwego 3D!! Dlatego większość z nas (osoby około 20 roku życia i wzwyż) patrzą na rynek growy od jakiegoś czasu i co chwilę widzą powielanie tych samych gier ale w nowej oprawie graficznej. Dlatego też mówimy sobie często: ale to już było...i nie wróci więcej...że tak przytoczę klasyka. No i właśnie tak jest na dzień dzisiejszy- nikt drugi raz ognia nie wymyśli.

Medyk miał rację: patrzymy na gry z przeszłości przede wszystkim z perspektywy tego że nie mieliśmy innych obowiązków na głowie. To prawda, ale też innowacyjność była bardziej ,,świeża". Teraz mamy epokę powielania.
0

Opcje tematu:

Strona 1 z 1