xboxarea.com: Mówię "NIE!" cyfrowej dystrybucji! - xboxarea.com

Skocz do zawartości

Ruszamy z kolejną zabawą!

KONKURS - Charakterna Krzyżówka
Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Mówię "NIE!" cyfrowej dystrybucji!

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   ForAce 

• Grupa Administrator
  • Postów 6307
  • Rejestracja 16-lipiec 09
  • Lubię grać w:RPG
  • GamerTag:For4ce

Napisano 24 styczeń 2012 - 13:45

Raczej nikogo nie zdziwi, jak powiem, że rynek powoli zmierza ku cyfrowej dystrybucji. Niestety dla graczy starej daty, jest to dość drażliwy temat. Kto jeszcze pamięta te wielkie kartonowe pudła, które dumnie stały na pułkach i zbierały kurz. Widok mimo wszystko zwalał z nóg. No fakt, może nie u damskiej widowni. Do czego zmierzam. Osobiście nie będę ukrywać mojego niezadowolenia! Mam gdzieś cyfrową dystrybucję! Dlaczego? Przekonajcie się!

Dołączona grafika
NIE KRADNIJ!
Cena gry pudełkowej w dniu premiery to średnio 189zł. W cenę wchodzą wszystkie koszty logistyczne, wytłoczenia płyty, wydrukowania, itp. Wszystko kosztuje. W cyfrowej dystrybucji także trzeba ponieść pewne koszta. Serwerów itp, lecz jest to powiedzmy jednorazowe wrzucenie gry na serwer, a potem pobierajcie ile dusza pragnie. Dlaczego w takim razie bywa tak, że gry są droższe? Dobrym przykładem jest Halo: Reach które kosztowało 219zł jeszcze swojego czasu. Matko skąd taka cena? Pudełkowa w dniu premiery była tańsza, a dodajmy do tego, że grę mam tylko na dysku, nie widzę jej, nie dotknę! Półka staje się pusta.

NIE POŻĄDAJ GRY BLIŹNIEGO SWEGO!
Wydawcy cierpią z powodu obrotu grami używanymi. Wiadomo kij ma dwa końce. Z punktu widzenia takiego EA, chciałoby się dostawać pieniądze za każdą sztukę, a gracza kupić jak najtaniej. Co się stanie, kiedy kupowane gry będą przypisywane do konsoli, lub konta? Obecnie i tak znana jest mania kont silver. A jak to ma wyglądać w przyszłości? "Poczekaj... Muszę przelogować konto i gramy!". Mówię stanowcze nie!

LUBIĘ DOTYKAĆ!
Jak mówiłem we wstępie. Jestem graczem starej daty. Uwielbiam pudełka! Chwalić się swoją kolekcją! Gdy wejdzie cyfrowa dystrybucja, co zrobię? Pokażę listę gier które kupiłem? Nic więcej? Sądzę, że to już nie będzie to samo. Nie będzie tej ekscytacji. Nie będzie niczego, jak to mówiła pewna znana persona.

MAM OCHOTĘ ZAGRAĆ W...
Konsole posiadają swój dysk. Dyski swoją pojemność. Gry ważą swoje GB. Nowa generacja to skok jakościowy. Skok w rozmiarze gry, i jak dobrze wiemy, pojemność dysku twardego kiedyś się skończy. Co wtedy? Usuwamy starą grę! A jeśli przyjdzie mi na nią ochota? Nie włożę płyty i nie odpalę gry! Muszę ściągnąć ileś tam GB, poczekać określony czas. Dobra, w ten sposób odechciało mi się grać w starocie. A polskie łącza są aktualnie trochę ograniczone.

PRZESTĘPCY INTERNETOWI
Mamy swoje konto, do którego przypisane są gry. Hasła pilnuje jak oka w głowie, ale co jeśli pewnego dnia zobaczę komunikat: "Hasło niepoprawne". Milion prób! Wyrwane włosy! Przyśpieszone bicie serca! Co jeśli ktoś ukradnie mi konto, a wraz z nim całą kolekcję gier. Postępowanie pewnie będzie wszczęte, ale do tego czasu z konta raczej korzystać nie będę mógł. Pieniądze wydane pójdą się walić, i zostanę z niczym. Aktualnie przynajmniej stracę tylko GS i jakieś gry Arcade w które raczej nie zagram drugi raz.

Szczerze? Mógłbym tu pisać i pisać, dlaczego nie chcę cyfrowej dystrybucji. Spodziewam się, że gry spotka ten sam los co muzykę, gdy wprowadzano mp3. Wtedy raczej nie pozostanie mi nic innego jak przyzwyczaić się do panujących standardów, i rozsądniej dobierać gry, ograniczając kupioną ilość. Nie kupię już przecież używki. Jeszcze zastanawia mnie jedno. Co z grami których nikt nie kupuje? Znikną z marketplace? Po co mają zapychać serwer? Przy wersji pudełkowej jest jakiś cień szansy, że grę znajdziesz na jakiejś aukcji.

Przy cyfrowej dystrybucji będzie tylko cienka granica między uczciwym graczem a 'piratem'.

Dlatego jestem przeciwny CYFROWEJ DYSTRYBUCJI!
Dołączona grafika

And only dark will remain...
2

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Medyk 

• Grupa Moderator
  • Postów 6202
  • Rejestracja 13-wrzesień 08
  • Lubię grać w:FPP
  • GamerTag:MEDYKYDEM
  • GG:11235501

Napisano 24 styczeń 2012 - 14:32

Fajny artykul i przyznaje, ze masz racje. Dla mnie najwiekszym zagrozeniem bedzie kradziez konta lub...brak internetu. Obecnie wiekszosc gier arcade wymaga polaczenia z Xbox Live. Bez neta te gry sa po prostu trial'ami...
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   EL TOMEQ 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 543
  • Rejestracja 25-marzec 09

Napisano 25 styczeń 2012 - 07:42

Cyfrowa dystrybucja niech sobie jest, ale na drzewo z tymi co chcą gry ze sklepów pozabierać. Ja chce powrót wielkich pudełek. Najlepeiej jak największych :) Mam w domu jeszcze takie ze starych czasów. Opakowanie np. z Baldur's Gate lub Rivena zajmuje tyle miejsca, co dzisiaj 10 box'ów DVD. I tak ma być !!!
Dołączona grafika

I'm back !!!
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   brzana 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 921
  • Rejestracja 04-lipiec 09
  • GG:1785056

Napisano 25 styczeń 2012 - 15:51

A kto powiedział, że dstrybucja pudełkowa się kończy a pozatym muzykę taki los nie spotkał bo cały czas mozna w sklepie kupić płytę. Aha a co jeśli np. Dysk twardy szlag trafi, co wtedy z grami, kto mi odda kasiorkę

Użytkownik brzana edytował ten post 25 styczeń 2012 - 15:52

Dołączona grafika
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   ForAce 

• Grupa Administrator
  • Postów 6307

Napisano 25 styczeń 2012 - 22:57

Jak dysk panie ściągniesz gery na nowo. Pewnie będą one przypisane do profilu.
Dołączona grafika

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   DJDIDO88 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 170
  • Rejestracja 29-styczeń 12
  • GamerTag:DJDIDO88

Napisano 07 luty 2012 - 12:00

też jestem za tym co napisałeś, co z edycjami kolekcjonerskimi? Zakupiłem gierkę, okazała się wielkim krapem i chcę się jej pozbyc i odzyskać przynajmniej część straconej kasy, a w cyfrowej dystrybucji to będzie niemożliwe.
Tak samo półka która będzie stać pusta bez żadnego pudełka. Też lubię spoglądać na swoja kolekcję i przeważnie zawsze sobię myślę " o w to dawno nie grałem, trzeba odkurzyć płytkę ;)"
Dołączona grafika
Dołączona grafika

DAJ PLUSIKA (+) NIE BĄDŹ ŻYŁA!
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   gnz090 

• Grupa Użytkownik
  • Postów 1510
  • Rejestracja 14-styczeń 10
  • Lubię grać w:Bijatyki

Napisano 08 luty 2012 - 09:12

no w dystrybucji cyfrowej raczej nie ma edycji kolekcjonerskich :P a ceny są takie wysokie bo utrzymanie serweró też sporo kosztuje i stąd pewnie tak jest, przynajmniej ja tak sobie to tłumaczę :P
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   ForAce 

• Grupa Administrator
  • Postów 6307

Napisano 08 luty 2012 - 09:13

Wyświetl postUżytkownik gnz090 dnia 08 luty 2012 - 09:12 napisał

no w dystrybucji cyfrowej raczej nie ma edycji kolekcjonerskich :P a ceny są takie wysokie bo utrzymanie serweró też sporo kosztuje i stąd pewnie tak jest, przynajmniej ja tak sobie to tłumaczę :P

Możliwe. Ciekawe jak to wszystko wyglądać będzie. :/ Sądze, że w następnej generacji nośniki będą, a co przy kolejnej to już nie wiadomo. Możliwe, że rozwinie się Cloud Gaming.
Dołączona grafika

0

Opcje tematu:

Strona 1 z 1